Uspješno završena radionica o upravljanju solanama u zaštićenim područjima: “Učenje iz najboljih regionalnih praksi za oblikovanje budućnosti upravljanja solanom u Ulcinju”

U sklopu projekta WBC-RRI.NET, koji implementiraju Naučno-tehnološki park CG i NVO ZONa, organizovali smo radionicu o upravljanju solanama u zaštićenim područjima, pod nazivom “Učenje iz najboljih regionalnih praksi za oblikovanje budućnosti upravljanja solanom u Ulcinju”, a uz podršku Opštine Ulcinj.

U okviru radionice predstavljeno je iskustvo razvoja dvije uspješne solane iz regiona.

Na konkretnom primjeru  Sečovlja u Sloveniji, stručni saradnik za monitoring zaštite prirode g. Iztok Škornik govorio je o razvojnoj fazi solane i trenutnom operativnom modelu.

Gospođa Nikolina Franušić Bajlo, specijalista za istraživanje i razvoj i turizam, predstavila je solanu Pag u Hrvatskoj, kao i put koji su prošli da bi dostigli današnji nivo razvoja.

Ono što je bilo predstavljeno jeste iskustvo razvoja dvije uspješne solane iz regiona, i predstavljanje puta koji su prošle da bi dostigle današnji nivo razvoja, kao i osnovne principe upravljanja, istorijski prikaz obima proizvodnje soli, raznovrsnost današnje ponude, saradnja s lokalnom zajednicom, usklađenost proizvodnje soli s turističkom, zdravstvenom i ostalom lokalnom ponudom područja, izgradnja brenda, te saradnja s istraživačkim institucijama i nevladinim organizacijama.

Takođe, u okviru radionice redovna profesorka Odsjeka za biologiju na Univerzitetu Crne Gore gospođa Danka Caković, govorila je o flori, staništima i perspektivi očuvanja životne sredine u kontekstu razvoja Ulcinjske solane.

Radionica je bila dio WBC-RRI.NET projekta, čiji je fokus na implementaciji odgovornih istraživanja i inovacija na Zapadnom Balkanu, a organizatori su Naučno-tehnološki park Crne Gore (NTP) i nevladina organizacija Znanje, obrazovanje, nauka (ZONa), uz podršku Opštine Ulcinj.

Vjerujemo da će ove aktivnosti i iskustva solana iz regiona biti od velike pomoći pri planiranju budućeg razvoja Ulcinjske solane.

Pretraži