Potpisan Memorandum o partnerstvu u cilju jačanja DeepTech ekosistema u Crnoj Gori

U okviru novog EIT HEI ABCD projekta, potpisan je Memorandum o partnerstvu u cilju jačanja DeepTech (duboke tehnologije) ekosistema u Crnoj Gori između Univerziteta Crne Gore i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, što postavlja čvrst temelj za razvoj inovacija u oblasti dubokih tehnologija.

Potpisnici Memoranduma, prof. dr Sanja Peković prorektorka za internacionalizaciju na Univerzitetu Crne Gore i Velibor Bošković direktor Naučno-tehnološkog parka iskazali su zadovoljstvo što ovaj korak i partnersatvo ima za cilj jačanje stimulativnog okruženja koje će podržati istraživanje i razvoj u oblasti DeepTech-a i time unaprijediti tehnološki ekosistem u Crnoj Gori.

Ova saradnja će imati značajan uticaj na razvoj visokotehnoloških inovacija, podržavajući istraživače, studente i preduzetnike u njihovim projektima. Kroz zajedničke napore, Univerzitet Crne Gore i Naučno-tehnološki park teže ostvarivanju napretka u oblasti duboke tehnologije, pridonoseći tako globalnoj zajednici DeepTech inovacija.

Svojom posvećenošću ostvarivanju zajedničkih ciljeva, Univerzitet Crne Gore i Naučno tehnološki park Crne Gore planiraju sprovoditi niz aktivnosti kako bi jačali DeepTech inovacije u našoj zemlji. Ove aktivnosti uključuju:

 • Gostujuća predavanja: Aktivno učešće u predavanjima renomiranih stručnjaka iz oblasti duboke tehnologije, pružajući studentima i istraživačima priliku za učenje od vodećih stručnjaka.
 • Učešće na konferencijama o preduzetništvu u oblasti duboke tehnologije: Organizacija i učešće u konferencija koje promovišu preduzetništvo u oblasti duboke tehnologije, omogućavajući razmenu ideja i iskustava.
 • Boot camp-ovi za studente: Organizacija intenzivnih edukativnih programa kako bi se studentima pružile praktične vještine i iskustvo u radu sa najnovijim tehnologijama.
 • Ideja/Inovacione laboratorije: Stvaranje laboratorija za razvoj ideja i inovacija, pružajući prostor za kreativno istraživanje i eksperimentisanje.
 • Ljetnje/zimske škole i/ili programi stažiranja: Omogućavanje studentima učešće u ljetnjim/zimskim školama i programima stažiranja kako bi stekli praktično iskustvo u oblasti duboke tehnologije.
 • Studentski projekti: Podsticanje studenata na učešće u projektima koji će im omogućiti dublje razumijevanje i primjenu duboke tehnologije.
 • Razmjena naučnih materijala, publikacija i informacija: Aktivna razmjena resursa kako bi se podržao kontinuirani razvoj i dijeljenje znanja.
 • Saradnja u istraživanjima za fakultete i studente: Unapređenje saradnje u istraživačkim projektima, učestvovanje na međunarodnim konferencijama, apliciranje za finansiranje i organizacija sastanaka za istraživačke timove.
 • Poboljšanje pristupa ekosistemu uspješnih start-up-ova, mreža mentora, klijenata i investitora: Omogućavanje pristupa resursima koji podržavaju razvoj startup-ova, uključujući mentorske mreže, potencijalne klijente i investitore.
 • Podrška saradnji i razmjeni najboljih praksi u razvoju duboke tehnologije: Dijeljenje iskustava i podrška razmjeni najboljih praksi kako bi se unaprijedila inovacija u oblasti duboke tehnologije.
 • Pomoć kompanijama u uspostavljanju veza sa potencijalnim klijentima/investitorima: Pružanje podrške kompanijama u procesu uspostavljanja veza sa potencijalnim klijentima i investitorima.
 • Druge forme saradnje: razvijanje drugih oblika saradnje kako bi se adekvatno odgovorilo na nove izazove i mogućnosti u oblasti duboke tehnologije.

Pretraži