Pokrenut je pilot program inovacionih vaučera Zapadnog Balkana

Inovacioni vaučeri Zapadnog Balkana su finansijski podsticaj osmišljen kako bi olakšali partnerstva i razmjenu znanja između malih i srednjih preduzeća (MSP) i javnih istraživačkih institucija širom Zapadnog Balkana (WB).

Pilot – program Inovacionih vaučera Zapadnog Balkana je pokrenut 12. aprila 2024. godine, kao dio pilot programa projekta POLICY ANSWERS (R&I POLICY making, implementation ANd Support in the WEsteRn BalkanS). Poziv će biti otvoren do 26. juna 2024.

Poziv za prijave je otvoren za MSP-ove koji posluju u regiji Zapadnog Balkana, dok će javne istraživačke institucije biti pružaoci usluga. Korisnik i pružalac usluga moraju biti iz različitih ekonomija Zapadnog Balkana za svaku prijavu.

Vaučeri su jednostavan direktan finansijski podsticaj koji omogućava MSP-ovima da pokriju dio troškova usluga koje pružaju javne istraživačke institucije.

Pilot – program ima za cilj da podstakne istraživačke i inovacione aktivnosti pružanjem vaučera kvalifikovanim podnosiocima zahtjeva, podstičući razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija, dok istovremeno jača inovacije i ekonomski rast i doprinosi zelenoj i digitalnoj tranziciji u regionu.

Detaljnije informacije o procesu prijave, kriterijumima, evaluaciji i selekciji unutar pilot programa Inovacionih vaučera Zapadnog Balkana dostupne su na stranici Poziva.

Radujemo se vašoj prijavi!

O POLICY ANSWERS projektu

POLICY ANSWERS se fokusira na politiku istraživanja i inovacija (R&I) i sistem upravljanja na Zapadnom Balkanu, pokrivajući aspekte obrazovanja, kulture, mladih i sporta. Projekat prati i podržava koordinaciju politike u okviru saradnje EU-WB, jačajući potencijal Zapadnog Balkana za uspješno učešće u regionalnim i multilateralnim istraživačkim i inovacionim aktivnostima. Promoviše regionalnu saradnju u R&I i podržava umrežavanje, pristup informacijama i izvrsnosti.