Organizovana radionica o značaju plave biotehnološke zajednice za ekonomski rast CG

Naučno-tehnološki park predstavio dosadašnje rezultate na projektu B-blue

Naučno-tehnološki park Crne gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, organizovao je radionicu „Značaj plave biotehnološke zajednice za ekonomski rast u Crnoj Gori“ danas, u prostorijama Instituta za biologiju mora (Put I. bokeljske brigade 68, 85330 Kotor).

NTP CG je  partner u realizaciji INTERREG-MED projekta pod nazivom Building the blue biotechnology community in Mediteranean (B-Blue). Projekat B-Blue okuplja zajednicu Med Blue Biotechnologies (BBt) radi jačanja njenih inovacionih kapaciteta i podrške zajedničkim mediteranskim inicijativama o inovativnim rješenjima u sektoru.

Na samom početku svim prisutnima obratio se i direktor Naučno-tehnološkog parka Velibor Bošković koji je izrazio zadovoljstvo da se o ovako bitnoj temi za ekonomski rast CG govori.

On smatra da nije posvećena dovoljna pažnja ovako bitnoj temi, te da je potrebna uzajamna saradnja i podrška institucija.

Tanja Rakonjac ispred NTP-a predstavila je dosadašnje rezultate na projektu B-Blue.

“Kroz B-Blue projekat NTP želi da dodatno afirmiše sve ključne stejkholdere u Crnoj Gori u pravcu prepoznavanja potencijalnih plavih tehnologija, a prije svega da NTP dodatno stimuliše jače veze između transnacionalnih BLUE aktera i IT zajednice u Crnoj Gori”, istakla je Rakonjac.

Kako Institut za biologiju mora predstavlja temelj razvoja BLUE tehnologija u CG, na radionici su se prisutnima obratili direktor Instituta Aleksandar Joksimović, kao i naučni saradnici Branka Pestorić i Mirko Đurović.

Direktor Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović govorio je o izazovima sa kojima se susreću, kao i ogromnom potencijalu koje treba iskoristiti. On se osvrnuo na  aktuelnu situaciju iz oblasti plavog rasta, a Branka Pestorić predstavila je projekat Blue Growth.

Branka je napomenula da je krajnji cilj tekućeg projekta  prenos i širenje rezultata, kao i korišćenje razvoja plave ekonomije i preduzetništva za mala i srednja preduzeća.

Mirko Đurović ispred Instituta govorio je o narednim koracima, kao i formiranju klastera plavog rasta u Crnoj Gori.

“Klaster plavog rasta ima za cilj umrežavanje što više institucija privatnog sektora ali i javne uprave vezane za oblast plavi rast. Klaster bi predstavljao funkcionalno tijelo koje bi imalo svog koordinatora, koji bi u ime klastera u prvoj godini rada napisao do tri projektna prijedloga ili bio partner u tri buduće projektne pozive”, rekao je Đurović.

Na radionici su govorili i partneri na projektu B-Blue. Ispred Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) govorio je Antun Nadramija, dok je iz Instituta Ruđer Bošković  govorio Sandi Orlić.

Antun Nadramija iz HAMAG BICRO agencije predstavio je dosadašnja ostvarenja u projektu B-Blue, kao i alat za povezivanje Matchmarking Tool.

“Cilj je kroz aplikaciju povezati MSP-e međusobno, te znanstveno-istraživačke organizacije i potencijalne investitore. Konačni cilj je stvaranje profita te povećanje vidljivosti pojedinog MSP-a koji traži poslovne partnere ili nudi svoje usluge drugima unutar Mediteranskog područja”, rekao je Nadramija.

Radionica je imala za cilj da potencijalnim partnerima i stejkholderima predstavi ciljeve, ali i dosadašnje rezultate na projektu, kao i da ukaže na potencijalne pravce daljeg razvoja ove veoma atraktivne oblasti, koja posjeduje značajan potencijal za održivi ekonomski razvoj.

Nakon radionice učesnici su obišli novootvoreni akvarijum “Boka”.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.