Održan finalni događaj u sklopu projekta digITrening

Polaznici obuka osnove programiranja i 3D modeliranja predstavili rezultate

Naučno-tehnološki park Crne Gore organizovao je 13. oktobra finalni događaj pod nazivom digITevent, u sklopu projekta “Povećanje digitalne pismenosti mladih za ublažavanje posljedica koronavirusa” koji je finansirala Ambasada SAD u Podgorici.

Projekat je uključio  programerske IT obuke, kao i obuke u 3D modeliranju, za djecu od 13 do 16 godina.  Polaznicni su prošli dvije četvoromjesečne obuke iz tih oblasti.

Kao rezultat uspješno sprovedenih obuka kreirano je deset interaktivnih  igrica sa tematikom COVID-19 koje mlađe generacije upoznaju sa problemima uzrokovanim pandemijom na kreativan način. Takođe, rezultat 3D obuka su i deset kreiranih 3DP modela zaštitne opreme.

Na otvaranju finalnog događaja prisutnima se obratio  direktor Naučno-tehnološkog parka CG, Velibor Bošković, koji je izrazio zadovoljstvo  uspješno realizovanim projektom i zahvalio učesnicima, predavačima ali i Ambasadi SAD-a.

Irena Orović, prorektorka za nauku na Univerzitetu Crne Gore, istakla je da joj je drago što su mladi ljudi uključeni u projekte koji za cilj imaju postizanje tehnološkog napretka.

“IT sektor ima puni potencijal da postane karika snažnog i stabilnog rasta cijele zajednice”, dodala je Orović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je istakla zadovoljstvo što Ambasada SAD podržava programe  čiji je cilj da dovedu do pozitivnog uticaja u društvu, a pogotovo kada su u pitanju projekti osnaživanja mladih.

“Izuzetno nas je obradovala ideja koju nam je predočio NTP, a to je da uključi mlade ljude u kreiranje ideja kako bi se na najbolji mogući način suočili sa izazovima COVID-19. Zato, želim da čestitam Naučno-tehnološkom parku i Elektotehničkom fakultetu što su lideri i što su predložili jedno ovakvo rješenje”, istakla je Rajnke.

Polaznici digITreninga svim prisutnima na završnom događaju prikazali su i predstavili radove koji su nastali kroz usvojena znanja i vještine na ovom projektu.

Sekundarni rezultat sprovođenja ovakvih obuka, osim navedenih rezultata, je osnaživanje i davanje podstreka mlađim generacijama da se počnu usmjeravati i obrazovati u oblastima koje  im mogu  obezbijediti brojne prilike u budućnosti, kako za kreiranje njihovih startap rješenja, gdje bi imali očekivanu podršku NTP-a CG, tako i za pronalaženje različitih inovativnih rješenja kojima se tretiraju različite oblasti i situacije u društvu.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.