Ministarstvo nauke krunisalo ovogodišnji rad

Dodijeljeno 3.5mil EUR sredstava u jednom danu

Svečanim događajem na kojem su u jednom danu dodijeljena sredstva od čak tri i po miliona eura – za doktorske stipendije, za inovativne projekte, za dva nova centra izvrsnosti i za strateška partnerstva u sprovođenju predakceleracijskog programa inovativnih startapova, kao i godišnje nagrade najuspješnijim naučnicima i inovatorima – krunisan je ovogodišnji rad Ministarstva nauke Crne Gore.

U obraćanju brojnim zvanicama i dobitnicima stipendija, grantova i nagrada, ministarka Sanja Damjanović je istakla da su prethodne tri godine bile veoma izazovne zbog brojnih aktivnosti koje su započete ali i napravljenog proboja u jačanju inovacionog ekosistema Crne Gore.
“Znamo da naša zemlja ima izuzetne ljude, te se Ministarstvo vodi ambicioznom vizijom kako bi u oblasti nauke i inovacija postigli mnogo više” – rekla je Damjanović. Ona se zahvalila svima koji su pružili partnerstvo i prihvatili poziv za saradnju, pomagajući u donošenju instrumenata koji na pravi način odslikavaju ono što su potrebe i mogućnosti crnogorskog društva i dodala da “danas nagrađeni stipendisti, projekti i ideje imaju veliku odgovornost i da od njih imamo posebna očekivanja”.

Ministarka Damjanović je potom uručila grantove inovativnim projektima, centrima izvrsnosti, strateškim partnerstvima u sprovođenju predakceleracijskog programa inovativnih startapova ali i godišnje nagrade najuspješnijim naučnicima i inovatorima.

U ime dobitnika grantova za inovativne projekte obratio se doc. dr Marko Simeunović, skrećući pažnju da, iako smo mala zemlja, posjedujemo izuzetne istraživače i inovatore, kao i značajan potencijal čiji fokus treba usmjeriti na patente i komercijalizaciju potencijalnih rješenja. On je uputio poziv za saradnju svim naučnim i inovatinim institucijama u Crnoj Gori i biznis zajednici kako bi se formirala istraživačka i inovatina sinergija koja bi kreirala osnove za bolju budućnost našeg društva.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković je prisustvovao današnjoj svečanosti i uručio stipendije za doktorska istraživanja. Ispred stipendista se obratila Neda Bošković koja je ukazala na značaj programa stipendiranja doktorskih istraživanja koji već drugu godinu za redom obezbjeđuje sredstva koja su potrebna da se doktorske studije sprovedu do kraja u zadovoljavajućim uslovima i da upravo to može dovesti do konkretnih rezultata koji mogu definisati razvojni put naše države.
Veliki broj visokih zvanica – predstavnika Vlade i diplomatskog kora, akademske i biznis zajednice ali i značajan broj ljubitelja nauke prisustvovao je svečanosti, nakon koje upriličen prigodan koktel.

Izvor: Ministarstvo nauke