EUROPEAN POLICY SUMMIT – IT TAKES TWO TO TANGO

The Western Balkans between hope and reality

Konferencija o važnim procesima EU integracija, aktivnostima i budućnosti Zapadnog Balkana i odnosima sa EU održana je u utorak, 3. decembra, u Briselu, a organizovana je od strane Friends of Europe, najinovativniji istraživački centar Brisela koji već dvije decenije promoviše nove ideje o budućnosti Evrope, istovremeno izazivajući one zastarele.

Samitu je prisustvovalo oko 200 ljudi, uključujući osoblje iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropske službe za spoljne poslove, NATO i UN, predstavnike preduzeća, akademije, novinare i važne zainteresovane strane iz regiona Zapadnog Balkana. Takođe, šest mladih osoba iz regiona zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom UNICEF-a prisustvovalo je diskusijama i panelima, zajedno sa 17 novinara iz regije zapadnog Balkana.

Početna sesija je bila na temu: Ples bez partnera? Između razočarenja, očaja i nade. Učesnici su bili:

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC); Josip Brkić,

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; Christian Danielsson, generalni direktor Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i proširenje; Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU za Hrvatsku, mladi mladi lider 2019. i Hašim Tači, predsednik Kosova. Panel je moderirao Shada Islam, direktor za Evropu i geopolitiku u Friends of Europe.

Velibor Bošković, vršilac dužnosti izvršnog direktora Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, učestvovao je u panelu: Digitalna transformacija.

Digitalna agenda EU za zapadni Balkan, pokrenuta 2018. godine, ima za cilj da podrži digitalnu transformaciju i poboljša tranziciju ka digitalnoj ekonomiji. Digitalizacija ima potencijal da nacionalnim vladama omogući da se bave nekim strukturalnim ekonomskim i socijalnim poteškoćama sa kojima se region suočava; to bi moglo poboljšati potencijale zapošljavanja žena i mladih, omogućiti pristup regionalnih kompanija međunarodnim tržištima i promovisati pomirenje jačanjem povezanosti među građanima u regionu. Sporazum o regionalnom roamingu potpisan u Beogradu u aprilu 2019. ubrzaće regionalnu digitalnu integraciju, posebno jer su po prvi put uključene Albanija i Kosovo.

Glavne teme su bile:

  • Kako vlade i međunarodne organizacije na Zapadnom Balkanu promovišu povezanost digitalizacije?
  • Može li digitalizacija povećati mogućnosti zapošljavanja žena i mladih, uključujući omogućavanjem tehnološkog pokretanja?
  • Kako digitalizacija olakšava komunikaciju, da li je treba smatrati alatom za pomirenje? Kako se može koristiti?

Pored G-dina Boškovića, panelisti su bili: Ulrike Damianović, šef odeljenja za zapadni Balkan i Tursku pri Evropskoj fondaciji za obuku (ETF); Pierre Heilbronn, potpredsednik za politiku i partnerstvo pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD); David Ringrose, šef međunarodnih poslova u Generalnoj direkciji Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaj i tehnologiju (DG CONNECT). Moderator je bio Joe Litobarski, urednik u Debating Europe.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.