Vlada će podržati osnivanje IT akademije

Intervju ministarke Sanje Damjanović Javnom servisu RTCG

U saradnji sa našim IT kompanijama, kroz razna istraživanja u Crnoj Gori, vidimo da naš sistem ne proizvodi dovoljno IT kadra, i iz tog razloga, pored zakonodavnog okvira, važna mjera u trećem paketu jeste kreiranje strateškog IT klastera, rekla je za TVCG ministarka nauke Sanja Damjanović.

“Naime, Vlada Crne Gore, zajedno sa našim IT kompanijama, ima namjeru da kreira tkz. IT akademiju. Zahvaljujući strateškim partnerstvom naših kompanija, mi ćemo povećati izvoz jer ćemo biti mnogo uspješniji kad su u pitanju krupni projekti”, istakla je Damjanović.

Damjanović smatra da je IT sektor važan katalizator razvoja inovativne privrede.

“Svaka zemlja ima neograničen potencijal jer su potrebe za digitalnim rješenjima ogromne. Danas u Crnoj Gori imamo 500 IT kompanija, a veliki broj su inovativne kompanije, koje rade za međunarodno tržište. Samo šest naših IT kompanija imaju doprinos oko 2,5 odsto ukupnog izvoza Crne Gore”, rekla je Damjanović.

Ona navodi da mjere koje je definisala Vlada Crne Gore, imaju za cilj da IT djelatnost postane IT industrija u Crnoj Gori.

“Da bi to realizovali, potreban nam je atraktivni i kreativni ambijent, koji su stvorili druge evropske zemlje poput Estonije. Ključni segment da bi realizovali taj ambijent jeste podsticajni zakonodavni okvir za inovaciju i tehnološki razvoj. Posebno mi je drago da smo iznijeli dva sjajna zakona sa nađom inovativnom zajednicom i da su upravo taj podsticajni okvir i ključna bazična mjera trećeg paketa Vlade Crne Gore”, dodala je Damjanović.

Izvor: Portal RTCG

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.