Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori

U sklopu projekta ,,Dani inženjera”, koji će trajati od 21. do 27. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje i radionice namijenjene studentima

Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i da probudi u njima istraživački duh. Događaj obilježavaju:

STEMcon (Science, Technology, Engineeringand Mathematics) – konferencija koja okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati predavanja o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Pomenuta predavanja će se održati s ciljem da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Zbog aktuelnih mjera suzbijanja pandemije u Crnoj Gori i Podgorici, konferencija ove godine će se organizovati u vidu podkast-intervjua sa predavačima i biće objavljivani na društvenim mrežama, jedan intervju dnevno.

Pored konferencije, organizuje se i EBEC inženjersko takmičenje za studente (najveće ovog tipa u Crnoj Gori). Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan okupljajući više ekipa sa po 4 člana. Takmičenje se održava 24. i 25. aprila u zgradi tehničkih fakulteta.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Alpe-Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Skoplja, Beograda, Mostara, Niša, Novog Sada, Sofije, Maribora, Ljubljane, Erlangena, Frankfurta i Podgorice, kao i brojne vrijedne nagrade. Pobjednici regionalne runde takmičenja će učestovati u finalnoj rundi, čija će lokacija biti blagovremeno otkrivena od strane internacionalnog BEST-a

U okviru događaja se takođe i održava BESTutorial. U slopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti. Učesnici će moći da unaprjede svoja znanja i vještine u okviru jedne od dvije radionice – hard i soft skills. Hard Skills radionica će se održavati na temu “Fotografska Postprodukcija”, a Soft Skills na temu “Uspješni modeli komunikacije” .BESTutorial će se ove godine održati 22. i 23. aprila.

Prijave za učešće na takmičenju, konferenciji ili radionicama, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici www.best.ac.me.

Događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology),apolititična studentska organizacija koja od 1989. obezbjeđuje komunikaciju, kooperaciju i razmjenu evropskih studenata i broji preko 3800 članova u 33 zemlje Evrope u ukupno 93 lokalnih grupa. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad.

BEST Podgorica je jedna od 93 lokalne grupe sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook ili Instagram stranici BEST Podgorica ili web stranici www.best.ac.me.