Evropska komisija objavila prve pozive Evropskog savjeta za inovacije u iznosu od milijardu eura

Finansijskim sredstvima u iznosu većem od milijardu eura nastoji se pomoći rastu novoosnovanih preduzeća, kao i malih i srednjih preduzeća (MSP) koja imaju potencijal za postizanje izvanrednih rezultata

EIC Accelerator je usmjeren na naučna otkrića ili revolucionarna tehnološka rješenja za koja su potrebna znatna finansijska sredstva tokom dužeg vremenskog perioda prije nego što se može ostvariti njihov povraćaj. Za takve se inovacije često teško prikupljaju finansijska sredstva, jer su rizici i uloženo vrijeme preveliki. Ova finansijska sredstva će inovatorima omogućiti da privuku investicije koje su im potrebne za brže širenje. Jedinstveni model finansiranja nudi novoosnovanim preduzećima i MSP bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 miliona eura, u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima u okviru Fonda EIC-a u iznosu od 500.000 eura do 15 miliona eura. Fond EIC-a je implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća. Osim finansijske podrške, svi projekti imaju koristi od niza usluga za ubrzanje poslovanja koje omogućavaju pristup najboljem stručnom znanju, kao i vodećim preduzećima, ulagačima i akterima u ekosistemu.

Komisija je počela sprovoditi i program Evropskog savjeta za inovacije pod nazivom EIC Pathfinder, s ukupnim sredstvima od 168 miliona eura. Interdisciplinarni timovi istraživača mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije koja će im pomoći da ostvare svoje revolucionarne ideje i doprinesu unapređenju cjelokupne ekonomije. Bespovratna sredstva koja se kreću od 3 do 4 miliona eura biće usmjerena na revolucionarne tehnologije kojima će se odgovoriti na globalne izazove i poboljšati životi građana.

Osnovne informacije o novom okviru podrške EIC

Osnovan u martu 2021. godine, s ukupnim sredstvima većim od 10 milijardi eura za period 2021 – 2027, Evropski savjet za inovacije je jedinstvena prilika za inovatore. Pruža podršku od rane faze naučnog istraživanja revolucionarnih tehnologija do faze u kojoj se rezultati istraživanja komercijalno koriste, kao i za razvoj i širenje inovativnih novoosnovanih preduzeća i MSP. Kao važan novi element programa Horizont Evropa, Evropski savjet za inovacije nadovezuje se na uspješnu pilot-fazu iz razdoblja 2018 – 2020. godine i prethodni instrument za MSP i programe za buduće tehnologije i tehnologije u nastajanju, u okviru kojih je podržano više od 5000 MSP i novoosnovanih preduzeća, kao i više od 330 istraživačkih projekata. EIC-ovim Akceleratorom podstiču se kasnije faze tehnološkog razvoja i njegovo širenje. Akcelerator nadopunjuje druga dva programa EIC-a: EIC-ov Pathfinder u okviru kojeg se podstiču interdisciplinarni timovi istraživača kako bi ostvarili svoje vizije naučnog i tehnološkog napretka, kao i EIC-ov program za finansiranje tranzicije (EIC Transition) kojim se želi postići da se rezultati istraživanja iskoriste za inovativne mogućnosti.

Više informacija o prvim pozivima Accelerator i Pathfinder u okviru Evropskog savjeta za inovacije dostupno je na internet stranici EIC-a. Zainteresovani podnosioci prijava mogu se obratiti i Izvršnoj agenciji za Evropski savjet za inovacije i MSP.

Podnošenje prijava projekata u okviru programa Horizont Evropa „EIC Acceleratior i EIC Pathfinder” vrši se elektronskim putem, putem Funding & Tender Portal, i to:

Do 09. juna i 06. oktobra 2021. godine do 17:00h za EIC Accelerator
Do 19. maja 2021. godine do 17:00h za EIC Pathfinder
Dokumentaciju možete preuzeti ovdje:
EIC Radni program (ENG)
Priručnik za prijavu (ENG)
Dodatne informacije: Marija Ražnatović, Nacionalna kontakt osoba za Evropski savjet za inovacije, [email protected] Tel: 020 482 318

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.