Otvoreni radovi na izgradnji prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori

NTP će biti mjesto okupljanja inovativnih pojedinaca i kompanija

Na svečanosti povodom početka radova na izgradnji NTP-a, premijer Duško Marković je pozdravio odluku Univerziteta Crne Gore, da u partnerstvu sa Ministarstvom nauke, realizuje ovu vrijednu investiciju, čime će se podstaći i njegova konkurentnost.

Premijer je istakao opredijeljenost Vlade da, čak i u najizazovnijim vremenima, za razvoj i prosperitet izdvoji i izdašnije i odlučnije: „Dakle, nema čekanja i oklijevanja. Niti ćemo štedjeti na ovakvim projektima“. Tamo gdje oko posmatrača vidi nemar, dodao je on, naša je dužnost da iskažemo odgovornost i stvorimo uslove za novu vrijednost. „Tako smo uradili i u Centru kulture u Pljevljima, Univerzitetskom centru u Beranama i na drugim objektima koji dugo nijesu bili privedeni namjeni“, kazao je premijer Marković.

Konstatujući da globalne promjene i naučno-tehnološki razvoj ne dopuštaju inertnost, predsjednik Vlade je kazao da u Crnoj Gori naučni i intelektualni potencijal leži posebno u mladima, te da obrazovanim i talentovanima moramo obezbijediti sve da ostvare svoj stručni potencijal. Osvrćući se na posljednja izazovna globalna dešavanja, Premijer je kazao da je prilikom nedavnog rebalansa, budžet Ministarstva nauke u najvećoj mjeri sačuvan, na način da obezbjeđuje da se svi programi podrške naučno-istraživačkim i inovativnim djelatnostima realizuju u punom iznosu.

„Podsjećam, zahvaljujući ovim aktivnostima do sada je posao obezbijedilo 170 mladih ljudi, od kojih su 40 doktorandi, dok će za ovu godinu broj podržanih doktoranada biti uvećan na 50, a za tu namjenu su obezbjeđena sredstva u iznosu od 2,3 miliona eura”, kazao je premijer i istakao da će novi zakonski okvir za inovacije i tehnološki razvoj, omogućiti krupan iskorak ka stvaranju povoljnog ambijenta za inovacije u Crnoj Gori.

„Mlade, inovativne firme i startapovi dobiće priliku za finansiranje svojih ideja, rast zaposlenosti i povećanje izvozne djelatnosti“, rekao je Marković.

Premijer Duško Marković je u  neformalnom susretu razgovorao sa predstavnicima inovativnih kompanija u Crnoj Gori o potencijalima rasta i razvoja ICT i ostalih inovativnih sektora, kao i o izazovima sa kojima se oni suočavaju na tom putu.

Ministarka nauke Sanja Damjanović je kazala da ovo nije samo još jedan objekat već središte i pokretač nove snage za našu privredu od koje očekujemo brzi povrat ove investicije. Zahvalivši premijeru i Vladi na podršci ulaganju od osam miliona eura, ministarka Damjanović se zahvalila i kompaniji Telekom koja je pružila značajnu podršku u opremanju NTP i budućem razvoju njegovih usluga, u vrijednosti 1,5 miliona eura, što finansijske, što podrške u opremi.

„Očekujemo da će ovo mjesto biti interesantno i drugim donatorima, ali i investitorima“, kazala je ministarka i pohvalila se sjajnom saradnju koju imaju sa inovativnom i IT zajednicom.

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić kazao je da od NTP očekuju podsticaj naučno-istraživačkog rada, stimulisanje inovativnog načina razmišljanja, transfer znanja i tehnologija, jačanje preduzetničkih kapaciteta i interdisciplinarne saradnje, kao i uspješnu komercijalizaciju rezultata njihovog rada.

“Park je smješten unutar kampusa tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, omogućavajući proaktivan pristup najboljim visokoobrazovanim kadrovima i simbolično povezujući naučno-istraživački sektor, privredni sektor, javne institucije i lokalnu zajednicu, a sve sa ciljem da se kreira stimulativni ambijent za inovativne i preduzetničke aktivnosti, koji će za rezultat imati jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije”, kazao je rektor Nikolić.

Izvršni direktor NTP-a Velibor Bošković kazao je da je NTP zamišljen kao centralna jedinica nacionalnog inovaciono-preduzetničkog ekosistema.

„Ovo mjesto biće dom za sve inovativne kompanije i pojedince koji svoje poslovanje baziraju na znanju, inovacijama i najnovijim tehnologijama. Poseban segment naših aktivnosti biće usmjeren na podršku razvoja startap kompanija koje imaju visok potencijal rasta i izvoza svojih proizvoda i usluga“, kazao je Bošković.

Zgrada budućeg Naučno-tehnološkog parka je dizajnirana u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim standardima. Na bruto površini od preko 14.000 kvadrata predviđeni su svi neophodni sadržaji koji će pojedincima, timovima i kompanijama pružati mogućnost da razvijaju, testiraju i komercijalizuju svoje preduzetničke ideje.

Crnogorski Telekom i Naučno-tehnološki park Crne Gore (NTP) potpisali su danas strateško partnerstvo vrijedno 1,5 miliona eura, koje za cilj ima podsticanje ekonomskog rasta, tehnološkog razvoja, inovacija i preduzetništva u Crnoj Gori. Sporazum je potpisan na svečanosti na kojoj je premijer Duško Marković ozvaničio početak izgradnje zgrade prvog Naučno-tehnološkog parka u našoj zemlji. Sporazum su sa predstavnicima Crnogorskog Telekoma – izvršnom direktoricom, Dinom Cibulskajom, i direktorom sektora za razvoj proizvoda i digitalnu transformaciju, Dušanom Banovićem – potpisali ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, i direktor NTP-a, Velibor Bošković, a potpisan je na pet godina, saopšteno je iz Telekoma.

“Crnogorski Telekom je u osnivanju Naučno-tehnološkog parka prepoznao namjeru Vlade da u Crnoj Gori stvori uslove i prostor za razvoj inovacija i novih tehnologija. Budući da sa NTP-om dijelimo istu misiju i viziju budućnosti, cilj ovog partnerstva je privlačenje ljudskih resursa i kapitala u inovacione djelatnosti, kako bi se povećala i konkurentnost domaće ekonomije. Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija u zemlji i dio korporacije koja je međunarodni tehnološki lider – Deutsche Telekom grupe – budućim korisnicima i stanarima NTP-a ponudićemo različite vrste podrške na tom putu, i zajedno ćemo graditi i razvijati inovaciono-preduzetnički ekosistem za kakav Crna Gora i te kako ima potencijala“, kazala je Cibulskaja.

Izvršna direktorka Telekoma Crne Gore Dina Cibulskaja rekla je da je ta kompanija prepoznala namjeru Vlade da u Crnoj Gori stvori uslove i prostor za razvoj inovacija i novih tehnologija.

„Budući da sa Naučno-tehnološkim parkom dijelimo istu misiju i viziju budućnosti, cilj ovog partnerstva je privlačenje ljudskih resursa i kapitala u inovacione djelatnosti, kako bi se povećala i konkurentnost domaće ekonomije. Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija u zemlji i dio korporacije koja je međunarodni tehnološki lider – Deutsche Telekom Grupe – budućim korisnicima i stanarima Naučno-tehnološkog parka ponudićemo različite vrste podrške na tom putu, i zajedno ćemo graditi i razvijati inovaciono-preduzetnički ekosistem za kakav Crna Gora i te kako ima potencijala“, kazala je direktorka Telekoma Crne Gore.

Zgrada budućeg Naučno-tehnološkog parka je dizajnirana u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim standardima. Na bruto površini od preko 14.000 kvadrata predviđeni su svi neophodni sadržaji koji će pojedincima, timovima i kompanijama pružati mogućnost da razvijaju, testiraju i komercijalizuju svoje preduzetničke ideje.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.