Održano finale hakatona za srednjoškolce

U petak 28.04.2023. sa početkom u 16h održano je finale prvog online hakatona za srednjoškolce pod nazivom “Učinimo školu boljom”, u organizaciji Naučno-tehnološkog parka CG, Fonda za inovacije i ICT Cortex-a.

Za finalnu fazu nadmetalo se 12 timova, a žiri je u predselekcijskom procesu odabrao 5 najboljih koji su tokom 27. i 28. aprila imali priliku da sa mentorima iz oblasti programiranja, marketinga, biznisa i projektnog menadžmenta rade na unapređenju svoje ideje i prezentacije.

U finalno takmičenje hakatona plasiralo se 5 timova (projekata) i to:

  • betterEdu – učenika bjelopoljske Elektro-ekonomske škole i Gimnazije “Miloje Dobrašinović”
  • e-Videncija – učenika podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” i Ekonomske škole “Mirko Vešović”
  • Elektronska biblioteka – učenika nikšićke Gimnazije “Stojan Cerović”
  • Odupri se! i SchoolMate – učenika podgoričke Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić”

Svaki tim je u finalnom dijelu takmičenja imao 5 minuta da prezentuje svoju ideju članovima žirija, a zatim u preostalih 5 minuta da daju odgovore na pitanja žirija. Timovi su pripremili izuzetno kvalitetne prezentacije sa odrađenim prototipom aplikacija, i na žiriju je bio jako zahtjevan zadatak. Nakon prezentovanja rješenja, članovi žirija su po unaprijed definisanim kriterijumima (predlog tehničko-tehnološkog rješenja, kvalitet prezentacije i mogućnost realizacije ideje) svakom timu dodijelili ocjene.

Treće mjesto i nagradu od 200 € osvojili su učenici bjelopoljske Elekto-ekonomske škole i Gimnazije sa projektom betterEdu – digitalna platforma koja rješava različite probleme sa kojima se škole suočavaju kao što su vršnjačko nasilje, prijava štete na školskoj imovini, lakša komunikacija i razmjena nastavnih materijala.

Drugo mjesto i nagradu od 300 € osvojili su učenici nikšićke gimnazije “Stojan Cerović” sa projektom Elektronska biblioteka koji rješava probleme sa kojima se susrijeću tradicionalne biblioteke i omogućava učenicima da uz pomoć modernih tehnologija pretraže dostupnu literaturu, rezervišu knjigu, dobiju informacije o novim knjigama u biblioteci i različitim kulturnim događajima. Takođe, aplikacija korisnicima obezbjeđuje informacije o datumu vraćanja knjige u biblioteku, na osnovu ranije pročitanih knjiga pruža preporuke za knjige za koje bi potencijalno bili zainteresovani, a omogućava i pregled i čitanje literature dostupne u digitalnom formatu.

Prvo mjesto i nagradu od 500 € osvojili su učenici podgoričke Elektrotehničke  škole sa projektom Odupri se. Ova aplikacija omogućava rješavanje problema vršnjačkog nasilja na način što učenici mogu preko nje prijave mjesto i termin održavanja zakazanog sukoba. Zatim se informacija šalje policiji i organi javnog reda i mira sprječavaju fizički sukob. Osim toga, aplikacija omogućava prijavu psiho-fizičkog nasilja, ali i anonimnu komunikaciju sa školskim psihologom.

Učenici su pokazali veliku zainteresovanost i posvećenost pri osmišljavanju aplikacije koja bi poboljšala neki proces u srednjim školama, a ujedno i skrenuli pažnju na probleme sa kojima se njihovi vršnjaci suočavaju. Između pobjedničkih timova su odlučivale nijanse, a glavni kriterijum za proglašenje pobjednika bio je aktuelnost problema koji rješavaju kao i mogućnost sprovođenja ideje u djelo.

Zahvaljujemo svima na učešću, a najboljima čestitamo na osvojenim nagradama! 

Nagradni fond iznosio je 1000€, a obezbijedili su ga Fondacija Čini dobro i Naučno-tehnološki park Crne Gore.

Nadamo se da će ovo takmičenje postati tradicionalno i da će iz godine u godinu privlačiti sve veći broj učenika.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.