Održana konferencija pod nazivom ”Anticipatory science advice in the Western Balkans”

Otvoren prvi dan konferencije pod nazivom ”Anticipatory science advice in the Western Balkans”  koju koorganizuje Naučno-tehnološki park Crne Gore u okviru projekta Policy answers.

Cilj konferencije je da se prikažu tri scenarija o mogućoj budućnosti politika istraživanja i inovacija (R&I) na Zapadnom Balkanu 2035. godine koji su kreirani u okviru studije Evropske komisije.

Na otvaranju konferencije prisutnima su se obratili ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore prof. dr Biljana Šćepanović koja se osvrnula na značaj nauke i inovacija, v.d. generalne direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka CG Velibor Bošković, kao i projektni koordinatori Elke Dall i Simon Schmitz.

Projekat Policy answers ima za cilj da nastavi i poveća zajedničke napore Evropske unije i Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije – za saradnju u oblasti inovacija, istraživanja, obrazovanja, kulture, omladine i sporta .

Scenariji u izveštaju su ukorijenjeni u opsežnom procesu zajedničkog stvaranja sa više od 700 stručnjaka za istraživanje i inovacije sa Zapadnog Balkana, koji predstavljaju akademsku zajednicu, civilno društvo, privatni sektor, međunarodne organizacie. Oni nastoje da inspirišu donosioce odluka precizirajući ciljeve i njihove potrebne radnje da dalje razvijaju svoje R&I sisteme za dobrobit svih građana na Zapadnom Balkanu.

Projekat Policy answers je zvanično počeo 14. aprila 2022. okupljajući 14 partnerskih organizacija i trajaće do 2025. godine.