Naučno – tehnološki park Crne Gore / Ing invest

Časopis PROSTOR

Objekat Naučno – tehnološkog parka Crne Gore je svojim izgledom i dizajnom uklopljen u okolni ambijent Univerzitetskog kampusa i predstavlja odraz savremene arhitekture, dizajniran da privuče, motiviše i zadrži svoje posjetioce. Postojeći objekat je adaptiran i prilagođen potrebama Naučno – tehnološkog parka Crne Gore, koji predstavlja važan dio cjelokupne državne strukture za razvoj inovativnih i teholoških kompanija koje imaju visok potencijal rasta i razvoja, te potencijal izvoza. Kompletan objekat je konceptualno osmišljen na način da ponudi kvalitetan i komforan prostor sa najsavremenijom infrastrukturom i stimulativnu atmosferu.

Prostorije unutar objekta su riješene modularnim sistemom, koji svojom fleksibilnošću omogućava lako prilagođavanje prostorima različite funkcije i namjene, zavisno od budućih korisnika prostora. Na situaciji, on je okružen pješačkim i kolskim saobraćajnicama. Kolske rampe na zapadnoj i istočnoj strani vode do garaže u suterenu, u kojoj je predviđeno 120 mjesta za potrebe ovog objekta.

Unutrašnji sadržaji

Hijerarhija unutrašnjih sadržaja je postavljena na način da su sadržaji veoma precizno podijeljeni od javnih do internih. Izvršene intervencije na objektu su rezultat povezivanja kompletnog objekta u jednu cjelinu. Korisnicima prostora je omogućen nesmetan pristup horizontalnim i vertikalnim komunikacijama do svakog sektora objekta, bez bilo kakvog prekida u komunikaciji. Naučno – tehnološki park treba da obezbijedi poslovni prostor i infrastrukturu i pruža različite tipove usluga budućim stanarima, kako bi podsticao razvoj malih i srednjih preduzeća u domenu visokih tehnologija. Sa ukupnom površinom od oko 14 195,00 m2, objekat će biti dom za 30 do 50 tehnoloških kompanija koje će stvarati nove vrijednosti u Crnoj Gori.


Planirana fotonaponska elektrana na krovu objekta će predstavljati posljednju riječ tehnologije u proizvodnji električne energije iz solarnih panela, čime će se postići zavidan procenat u pokriću ukupne potrošnje električne energije ovog savremenog objekta. 


Pametna i energetski efikasna zgrada

Primjenom koncepta “pametne i energetski efikasne” zgrade stvoriće se uslovi za rast i razvoj svih njenih stanara, ali i postaviti novi standardi u izgradnji pametnih zgrada u Crnoj Gori i regionu. Instalacijom full led i „laser blade“ rasvjete kako u unutrašnjim prostorijama tako i na fasadi objekta postići će se niska potrošnja električne enegrije potrebna za nesmetan rad svih stanara. Kada na sve to dodamo instalaciju modernih sistema termotehničkih uređaja objekat će raspolagati sa izuzetno visokim stepenom energetske efikasnosti, možda i najvećim u Crnoj Gori. Primjenom tehnologija kao što su “day light harvesting” koja u pojedinim prostorijama koristi optimalnu kombinaciju dnevnog i vještačkog svijetla zbog visokih performansi radnih površina ili “LI-FI” tehnologije prenosa internet podataka putem svjetlosti, objekat Naučno – tehnološkog parka će uspostaviti nove standarde u gradnji sofisticiranih i tehnološki naprednih zgrada. Optički kablovi do svakog radnog mjesta biće novi standard u poslovanju kompanija.

Savremene tehnologije

Ugradnjom punjača za električne automobile u podzemnoj garaži, Naučno tehnološki park će biti jedinstveno mjesto za promociju očuvanja životne sredine i primjene savremenih tehnologija u svakodnevnom životu. Planirana fotonaponska elektrana na krovu objekta će predstavljati posljednju riječ tehnologije u proizvodnji električne energije iz solarnih panela, čime će se postići zavidan procenat u pokriću ukupne potrošnje električne energije ovog savremenog objekta.

Arhitektonska oblikovnost

Arhitektura objekta je riješena na način da odražava vrijeme stvaranja objekta i savremene trendove kako u pogledu dizajna tako i u pogledu održivog razvoja, efikasne upotrebe energije, slijedeći koncept pametnih zgrada kroz ugradnju savremenih materijala, kako bi objekat bio atraktivan za posjetioce i korisnike prostora. Rješenje je urađeno u skladu sa ambijentom, ne narušavajući strukturu i oblikovnost Univerzitetskog kompleksa, već oplemenjivanjem fasade objekta u odnosu na prethodni projekat, u smislu postavke savremenijih materijala. Ambijentalnim fasadnim osvjetljenjem, vizuelni identitet i prepoznatljivost objekta će biti upotpunjeni, čineći ga jednim od znakova prepoznatljivosti ne samo Glavnog Grada, već i cijele Crne Gore.

Naučno tehnološki park gradi ambicioznu viziju budućnosti Crne Gore za dobrobit svih njenih građana.

Izvor: Časopis PROSTOR

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.