Ministarka nauke o projektu Naučno-tehnološkog parka Crne Gore

Infrastruktura koja će podstaći brzorastuće inovativne kompanije

Gostujući u “Jutarnjem programu” Javnog servisa RTCG i u “Bojama jutra” na TV Vijesti , ministarka nauke dr Sanja Damjanović je govorila o temama koje se tiču razvoja inovativnih kompanija u našoj zemlji. Nezaobilazna tema bila je i kreniranje ambijenta za poslovanje ovakvih kompanija. Ministarka Damjanović je istakla da će postojeći objekat „Zgrade tri fakulteta“ u Podgorici 2021. godine postati prvi Naučno-tehnološki park Crne Gore, sa površinom od preko 14 000 metara kvadratnih.

Naučno-tehnološki Park Crne Gore biće ključna osovina koja će povezivati biznis sektor, startap zajednicu i akademski sektor. To će biti mjesto okupljanja brojnih kompanija, ne samo onih koje su poznate na globalnom tržištu, već i onih koje su tek na početku. Ministarka Damjanović je naglasila kako smatra da će ova infrastruktura biti magnet za privlačenje stranih investitora koji bi ulagali u istraživanje i inovacije.

“Danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da smo ojačali naše inovativne „umove“ kroz niz projekata koje je naše ministarstvo sprovelo. Kreirajući ambijent za inovacije, prepoznali smo veliki broj novih inovativnih kompanija – oko 40 – a ono što posebno raduje jeste što danas među ovim kompanijama ima onih koje nijesu postojale prije nekoliko godina i koje od svog početka rada koriste upravo programe podrške našeg ministarstva i postaju nosioci razvoja Crne Gore. Ove kompanije su u početku imale 5-6 zaposlenih, a nerijetko i jednog ili samo dva čovjeka, a danas zapošljavaju i preko 50 ljudi. Svjesni ovog potencijala, želimo da izgradimo ambijent za efikasni inovativni ekosistem. Naučno-tehnološki park Crne Gore koji će biti osovina daljeg razvoja sistema inovacija i povezivanja biznisa, inovativnih ideja i akademskog sektora koji će od 2021.godine biti kuća velikog broja naših inovativnih preduzeća” istakla je između ostalog ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.