Izabrani timovi i ideje za finalnu fazu takmičenja!

Hakaton: CoronaThon

Nakon što smo u ponedeljak zatvorili prijave, nismo ni slutili koliko nas težak izbor očekuje, jer je za 12 dana na našu adresu stiglo skoro 100 prijava. To nam govori o tome koliko je cijela zajednica ozbiljno i proaktivno pristupila trenutnoj situaciji, ali i daje dodatan podstrek da nastavimo sa kreiranjem ovakvih prilika.

Na osnovu definisanih kriterijuma, dostavljena rješenja su bila ocijenjena na osnovu toga koliko su održiva, uticajna, izvodljiva, inovativna, ali i da li postoji mogućnost replikacije rješenja i koji je vremenski rok potreban za realizaciju i implementaciju rješenja. Jer ne zaboravi, tražimo rješenja koja će Crnoj Gori pomoći, kako u borbi sa virusom korona, tako i u što bržem oporavku od nastupajuće krize. U vidu smo imali to da rješenja moraju biti praktična, te koristiti pojedincima, zajednici i preduzećima.

Ovo je 15 timova čiji ćemo rad pratiti od 24. do 26. aprila, kada će u virtuelnom svijetu zajedno sa svojim mentorima raditi na svojim rješenjima. Detaljno pročitaj kratke opise naših timova, izaberi svog favorita, i u nedelju, 26. aprila, od 16:40 prati naš YouTube live i prezentacije njihovih rješenja! Ne zaboravi, najbolji od ovih 15 izabranih timova dobiće značajnu podršku organizatora kako bi svoju ideju što prije pretvorili u djelo.

Ovo su naši timovi

AB+ – kada čujete ime njihovog tima znate da će govoriti o krvnim grupama i jedinicama krvi koje spašavaju živote. Česte objave na društvenim mrežama o tome da su hitno potrebe jedinice krvi, tim AB+ će pokušati da zamijeni mobilnom aplikacijom i veb sajtom na kojem će dobrovoljni davaoci krvi moći da imaju uvid u informacije o zalihama krvi u njihovom gradu ili obližnjoj bolnici.

Osim toga, korisnici bi imali uvid u sopstvenu evidenciju donacija krvi, a dobijali bi i važna obavještenja i notifikacije o hitnim slučajevima. Članovi tima su nam pripremili još funkcija koje bi uključile u ovo rješenje, a sigurni smo da bi, kao i sva ostala predložena rješenja, ovo bilo od velike pomoći i nakon završetka pandemije. Tim AB+ čine Stefan Fuštar, Danijela Marković, Miljan Marković i Vuk Đuranović.

Breaking Bad tim takođe je primijetio koliko je teško, čak i u eri interneta i novih tehnologija, imati potpune informacije o ponudi i tražnji na tržištu. Ono što je njih inspirisalo da se prijave na naše takmičenje jesu problemi sa kojima se suočava većina hroničnih bolesnika i česta pitanja gdje mogu naći određeni lijek. Breaking Bad, koji čini tim studenata računarskih nauka, ima ideju da stvori aplikaciju koja će omogućiti brzu pretragu po imenu lijeka, a korisnik aplikacije bi dobijao informacije u kojoj apoteci traženi lijek može naći.

Teodora Benić, Nikola Lešić, Vasilije Rakočević i Filip Radvić pokušaće da razviju dalje ovakvo rješenje, a sigurni smo da će im mentorska pomoć izuzetno koristiti.

Corona CheckUp za ovu priliku je okupio tim iz oblasti zdravstva i programiranja, kako bi razvio aplikaciju koja će pomoći kako građanima, tako i cijelom zdravstvenom sistemu.

Oni kao rješenje za analizu podataka o zaraženima i njihovim kontaktima, predlažu aplikaciju uz koju građani mogu provjeriti rizik od zaraženosti virusom korona, kroz set personalizovanih pitanja u zavisnosti od simptoma i demografskih podataka koje prijave. Sa druge strane, kako navode u prijavi, aplikacija bi značajno pomogla zdravstvenim radnicima u analizi podataka i praćenju epidemiološke situacije. Tim čine Nikola Ljumović, Ana Jokić, Milena Popović Samardžić i Milena Petrović.

Doorg ili kako u prijavi kažu – Door to Government, je tim koji ima ideju da kreira ekstenziju uz koju će svi korisnici moći na brz i jednostavan način postaviti upit odgovarajućoj državnoj instituciji bez odlaska na šalter.

Slanjem poruke korisnik će započeti cijeli proces, uz mogućnost komunikacije u realnom vremenu sa dostupnim službenikom ili, u slučaju nedostupnosti, korisnik može ostaviti kontakt informacije za kasniju komunikaciju. Tim Doorg planira i brojne druge inovacije koje bi unaprijedile njihovo rješenje, a rad bi olakšali kako građanima, tako i državnim službenicima. Da više ne čekamo u redovima, mogli bi se pobrinuti Dušan Sekulić, Đorđe Lacmanović, Vuk Samardžić i Mileta Dulović, čije rješenje očekujemo u nedelju.

MENTALIKA je odlučila da udruži snage programera, psihologa i UX/UI dizajnera pa će na razvoju Android i iOS aplikacije zajedno raditi Branka Ćalasan, Jovana Strugar, Marko Tasić, Savo Popović i Kosta Bajović. Pitaš se vjerovatno – kakva je to aplikacija u pitanju? Detaljnije odgovore dobićeš u nedelju kada budu prezentovali svoju ideju i rješenja, a za sada članovi MENTALIKE poručuju da namjeravaju da pruže podršku mentalnom zdravlju u kriznim situacijama, a sve će biti bazirano na istraživanju koje će biti sprovedeno.

MOJA CRNA GORA APP takođe je osmislio način da pomogne crnogorskim kompanijama i malim preduzetnicima. Uz Android i iOS aplikaciju oni će omogućiti internet prezentaciju svim kompanijama, a uključivanje geolokacije omogućiće lakše pronalaženje biznisa. Osim ovih funkcija, aplikacija predviđa i kupovinu poklon vaučera, sistem dostave ili naručivanja i međusobno povezivanje preduzetnika. Ovaj tim čine Dario Vuksanović, Vanja Vuksanović, Krešimir Miljanić, Saša Banjac i Branko Pejić.

Open Box Studio takođe nudi pomoć i ideju koja može biti dragocjena tokom pandemije, pogotovo ako razmišljamo o budućim koracima i postepenim ublažavanju mjera zabrane kretanja i rada. Vrata, kvake, držači na javnim površinama, dugmad u liftu predstavljaju površine koja najčešće budu prve kontaminirane. Open Box Studio nudi rješenje koje će pomoći u tome da na takvim predmetima koje svi dodirujemo virusi kratko opstaju, tako što će pokušati da izrade najčešće dodirivane predmete od bakra na kojem je dokazano da virusi kratko opstaju, a koristili bi novu tehnologiju 3D štampe. Ovaj tim čine Miloš Radović, Tina Kuzman i Una Jovović.

Parapet je kao i svi naši ostali timovi, vrlo detaljno analizirao situaciju i uočio da veliki broj ljudi nakon krize može ostati bez posla ili im zarada na stalnom radnom mjestu neće biti dovoljna.

Ne, njima nije cilj da te zastraše već da svima onima koji žele dodatnu zaradu omoguće povezivanje sa onima kojima njihove vještine trebaju. Kreiranjem posebne platforme ili društvene mreže kako oni kažu, oni će omogućiti da svi koji nude određene usluge ili vještine (čuvanje djece, fotografisanje, grafički dizajn, prevođenje, zanatske usluge…) kreiraju svoj profil i omoguće veću vidljivost od standardnih malih oglasa. Tim koji će nam prezentovati ovu ideju čini grupa prijatelja – Marko Babić, Balša Milunović, Matija Brajović, Filip Đurišić i Mladen Mihailović, a mi jedva čekamo nedelju da vidimo kako će izgledati crnogorska verzija UpWork-a.

Psihoteka ili drugim riječima, tim vedrih psihološkinja udruženih da pomognu crnogorskoj zajednici u prevazilaženju trenutne krize. Tim Psihoteka smatra da je osnov svega mentalno zdravlje i može pomoći građanima da iz izolacije i karantina izađu psihološki jači, sa što manje posledica. Nakon kreiranja priručnika koji je postao vodič za prevazilaženje krize izolacije, one su otišle korak dalje i sada u planu imaju veb aplikaciju, gdje bi svoj vodič učinile živim i interaktivnim. Korisnik aplikacije bi mogao da čuje glas, pogleda video, izgovori nešto ili uhvati bilješke.

Aplikacija bi pratila i lični napredak korisnika, a kako će napredovati tim Psihoteke od petka će pratiti naši mentori. Značajnu podršku timu psihološkinja – Jevrosimi Pejović, Branki Nikočević, Mini Gazivoda i Mileni Žujović, pružiće i programer Dragan Gazivoda, kao i ekspert iz oblasti dizajna i marketinga na društvenim mrežama – Zombijana Bones. Zajedno, kažu čine Dream Team.

RemRes tim uviđa da trenutna pandemija potpuno mijenja industriju proizvodnje medicinske opreme, a oni imaju ideju da naprave remote respiratore (RemRes), ali i dodatak koji se može instalirati na postojeće respiratore kako bi se i njima moglo upravljati sa udaljenih lokacija.

Na ovaj način bilo bi omogućeno da doktor sa udaljene lokacije prati rad respiratora i da ga po potrebi kontroliše. Tim trenutno razmišlja i o unaprijeđenoj verziji softvera, a mi jedva čekamo da vidimo šta će u nedelju prezentovati stručnom žiriju i svoj zainteresovanoj publici. Tim čine student elektortehnike, Edin Hot, kao i doktorand elektrotehnike, Alija Dervić.

Štreberko tim ima u planu da razvije online “oruđa” koja će mladima ili onima koji tokom krize ostanu bez posla pomoći u traženju novog. Svjesni promjena na tržištu rada, ali i toga da često kandidati nemaju adekvatno znanje o kreiranju radne biografije i prezentacije svojih vještina, ovaj tim stvoriće virtuelnog karijernog mentora koji će pomoći kandidatima koji traže posao – od uređenja LinkedIn profila do strategija traženja posla i snalaženja tokom samog intervjua.

Štreberko će se pobrinuti da svi oni koji tokom obrazovanja nisu stekli ovakve vještine to sada dobiju, a njihov tim čine Milo Radulović, Srđan Tomović i Marina Đurđić.

Team Respira čine diplomirani inženjeri koji su odlučili da pokušaju da pomognu zdravstvenom sistemu izrađujući jeftine mehaničke respiratore, a znamo da je tražnja za ovim uređajima i dalje u porastu širom svijeta.

Znajući koliko koštaju kompleksni respiratori, ali i to da samo upravljanje njima zahtijeva prisustvo medicinskih radnika i njihovo direktno izlaganje riziku, Team Respira ima ideju da stvori proizvod koji bi bio u mogućnosti da riješi problem sa disanjem velikom broju pacijenata, sve dok sami pacijenti ne budu u mogućnosti da samostalno dišu. Osim što bi koristili “balon za ručnu plućnu reanimaciju” (AMBU balon), oni bi tokom dva dana takmičenja pokušali da izrade i odgovarajući softver koji bi omogućio samostalan rad uređaja. Ovaj tim čine Ilija Vuksanović, Spasoje Šćekić, Filip Asanović i Božidar Pavlović, Žanka Anđelić i Ardijan Mavrić.

The duo uložiće napore da pomogne malim i srednjim preduzećima obezbjeđujući im neophodne resurse za rad. Evo i kako: oni imaju u planu kreiranje platforme na kojoj bi sva fizička i pravna lica mogla da ponude svoje resurse koje trenutno ne koriste, i to na način što bi ih ustupali bez ikakve nadoknade, zarađivali od njih ili zasnivali partnerski odnos sa korisnikom. Ovakva platforma učinila bi da se u našoj privredi efikasnije koriste dostupni resursi, a kako članovi tima kažu, to bi od posebne pomoći bilo mladim preduzetnicima čije kompanije sada prolaze kroz najteže faze poslovanja.

Da ova ideja dobije finalnu formu, pobrinuće se upravo mladi preduzetnici – Uroš Bulatović i Andrej Šeter.

Trguj.Me nakon ovog hakatona ti može postati prva asocijacija na “crnogorski Amazon” kako naši takmičari kažu u prijavi. Oni imaju namjeru da kreiraju online prodavnicu kojoj bi prioritet bila prodaja proizvoda domaćih proizvođača, koji ne bi imali nikakve troškove izgradnje posebne web prodavnice, a čak bi i dio digitalnog marketinga bio automatizovan, pa bi retargeting i promociju proizvoda preuzela sama platforma.

Ovakvo rješenje pokušaće da tokom dva dana pretvore u sajt za kupovinu Tijana Soković, Vesna Ivanović, Sanja Lazić, Marina Radunović i Ivan Radunović.

YouLearn tim će biti tvoj mali spasilac ukoliko imaš djecu i svakodnevne probleme “koju zanimaciju smisliti danas”.Tatijana i Aleksandar Dlabač, članovi tima YouLearn, u narednim danima pokušaće da što bolje razviju svoju ideju za izradu portala koji će poslužiti za lako kreiranje interaktivnih i zabavnih zadataka zasnovanih na P.A.G.E. game engine. Oni platformu najjednostavnije opisuju kao “YouTube za učenje”, a naglašavaju da će posebno pogodna biti za nastavnike koji će moći da prate napredak svojih učenika i sprovode online testove.

Već misliš da neki od ovih timova mogu promijeniti ili olakšati život zajednice? 

Ne zaboravi da im pružiš podršku preko društvenih mreža CoronaThona ili im predložiš unapređenje rješenja tokom dva dana takmičenja. Prezentaciju rješenja svog omiljenog tima obavezno prati i na dan finalnog takmičenja, a mi ćemo te u međuvremenu preko naših društvenih mreža obavještavati o njihovom napretku.

CoronaThon organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u suorganizaciji sa mladim profesionalcima iz udruženja DevClub, kompanije Alicorn, nevladinog udruženja Digitalizuj.MeNaučno-tehnološkog parkaInovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis i Mtel digitalne fabrike, uz značajnu podršku čitave IT zajednice. Ogromnu  podršku cijelom događaju daju i medijski partneri online događaja su TV VijestiVijesti portal, RTCGPortal Analitika i Portal CDM. Organizatori su obezbijedili nagradni fond od 13.000 EUR, a prvoplasirana rješenja dobiće dodatnu podršku i medijsku promociju za implementaciju svojih rješenja. 

Finale takmičenja zakazano je za nedelju, 26. aprila u 16:40.

Izvor: Coronathon.me

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.