Prvi hakaton posvećen klimatskim promjenama u Crnoj Gori “2020. nije za bacanje”

Prijavi se za Climathon Podgorica

U obzir dolaze edukativni programi, softverska rješenja i bilo koji novi proizvod ili usluga, čijim bi uvođenjem Podgorica postala čistiji grad, a koji prijavljeni timovi žele da sprovode, bilo kroz preduzeće ili neprofitnu organizaciju.

(Podgorica, 4. novembar 2020. godine) – U Crnoj Gori se 28. i 29. novembra organizuje prvi Climathon, svjetski poznato ekološko takmičenje posvećeno klimatskim promjenama. U pitanju je 24-satni hakaton, na kojem učesnici predlažu inovativna rješenja za probleme u gradskim sredinama, koji se tiču klimatske krize. Prvi Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom i Fondacijom Petrović Njegoš.

Pravo da se prijave imaju svi zainteresovani između 15 i 45 godina, koji mogu da formiraju timove do pet članova. Jedan tim može aplicirati sa jednom idejom, a prednost će imati timovi sa novim idejama i rješenjima koja do sada nisu plasirana i/ili finansirana kroz ostala takmičenja. Rok za prijavu timova je od 4. do 18. novembra. Potrebno je da jedna osoba, ispred svog tima, popuni formular na sljedećem linku: https://bit.ly/3jUMSJw. Biće odabrano 10 timova koji će dobiti priliku da se takmiče na prvom Climahtonu u Crnoj Gori.

„Do kraja godine je ostalo manje od deset sedmica, što je sasvim dovoljno vremena da okupimo najbolje ideje za rješavanje problema koji se tiču otpada u Glavnom gradu, pripremimo ih za rad i nagradimo. Ukoliko voliš takmičenja i želiš nešto da uradiš povodom ovog izazova, prijavi se za Climathon Podgorica“, poručuju iz NVO „Gnijezdo“.

Do sada, Climathon je bio organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je 2015. godine Climate KIC, ekološki ogranak Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori odlučila je da podrži ovaj jedinstven događaj u Podgorici, jer je upravo borba protiv klimatskih promjena jedan od osnovnih prioriteta EU.

„Sa posljedicama klimatskih promjena se srijećemo na globalnom, nacionalnom, ali i lokalnom nivou. Zato je obaveza svih nas da doprinesemo borbi protiv klimatskih promjena, a polazne tačke mogu biti upravo ovakvi događaji. Drago nam je da se sada Climathon organizuje i u Crnoj Gori i sigurni smo da će on iznjedriti mnogo dobrih ideja, koje će Glavni grad učiniti još boljim i zdravijim mjestom za život“, poručili su iz Delegacije.

Nagrade od 1.000 do 3.000 eura

Kako će izgledati Climathon Podgorica 28. i 29. novembra? Tokom 24 sata programa – po 12 sati za svaki dan događaja – odabranih 10 timova će ideje sa kojima se prijave razvijati uz podršku iskusnih mentora i smjernica predavača koji se već vješto snalaze u vodama ekološkog aktivizma, preduzetništva i uvođenja inovacija u zajednicu. Na kraju događaja, timovi će prezentovati svoje ideje, a žiri proglasiti pobjednike koji će osvojiti vrijedne nagrade i to:

• Prvoplasirani tim: 3.000 eura;

• Drugoplasirani tim: 2.000 eura;

• Trećeplasirani tim: 1.000 eura.

Kakve ideje dolaze u obzir? Timovi mogu aplicirati sa bilo kojom idejom za proizvod ili uslugu, čijom primjenom bi se u lokalnoj zajednici radilo na:

• prevenciji stvaranja otpada (tzv. “zero-waste” rješenjima);

• adekvatnijem odlaganju i/ili tretiranju stvorenog otpada (npr. adresiranju problema divljih deponija ili nedovoljne popularnosti recikliranja, itd)

• ponovnoj upotrebi sirovina prethodno poslatih na bacanje (kompostiranju organskog otpada, kreativnoj reciklaži – tzv. apciklaži i slično);

• bilo kojem problemu iz spektra upravljanja otpadom (npr. otpad od hrane), sa kojim želite timski da se uhvatite u koštac!

U obzir dolaze edukativni programi, softverska rješenja i bilo koji novi proizvod ili usluga čijim bi uvođenjem Podgorica postala čistiji grad, a koji prijavljeni timovi žele da sprovode, bilo kroz preduzeće ili neprofitnu organizaciju. Pored glavnog događaja, rezervisanog za posljednji vikend u novembru, za 10 takmičarskih timova će 21. novembra biti organizovana pripremna obuka. Pored novčanih nagrada, najbolja rješenja će nakon završenog takmičarskog dijela dobiti podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja.

Događaji će se održati u “NEST” multifunkcionalnom prostoru za coworking i konferencije. Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: [email protected].

Više informacija o globalnim aktivnostima EIT Climathon-a možete naći ovdje a više informacija o Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju ovdje.