Crna Gora prva država kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije

S3.me dobila zeleno svijetlo od Evropske komisije

Crna Gora je prije pola godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije (S3) na nacionalnom nivou, a krajem prošle nedjelje za nju smo dobili i zeleno svijetlo od strane Evropske komisije. Na ovaj način smo postali i prva zemlja kandidat koja je usvojila ovu značajnu Strategiju a koja je i preduslov za buduće korišćenje strukturnih fondova. Usvajanje Startegije pametne specijalizacije potvrđuje da je Crna Gora u stanju da politike Evropske unije sporovodi na način na koji to rade članice Evropske unije.

Cilj ove strategije je integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti  u evropskom kontekstu. Usmjeravanjem nauke, inovacija i istraživanja unaprijeđujemo prepoznate strateške prioritete: održivu poljoprivredu, energiju i zdravstveni turizam i na taj način jačamo konkurentnost i internacionalizaciju ekonomije.

Ova Strategija dolazi u pravo vrijeme kada i sama Evropska komisija spaja sektorske politike EU sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). Kako su na naši strateški prioriteti u liniji sa ciljevima održivog razvoja Agende UN2030, Strategija pametne specijalizacije nam omogućava da značajno doprinesemo EU dijalogu kao i da napravimo nove krupne korake na putu integracije Crne Gore u EU.

Više informacija o S3 strategiji Crne Gore: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/

Od 15. januara biće aktivna interaktivna platforma za implementaciju strategije, na adresi: www.s3.me

Izvor: Ministarstvo nauke Crne Gore

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.