<strong>Akceleratorski program za start-upove u oblasti poljoprivrede između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope</strong>

U Sofiji je od 27. marta do 2. aprila 2023. godine održan „Akceleratorski program za start-up u oblasti poljoprivrede između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“. Intenzivni program je održan u okviru kompleksa Sofia Tech Parka u Bugarskoj, a dio je APACCCEEC pilot projekta inicijative koja je formirana kroz saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (Kina-CEE, poznata i kao „16+1“). Riječ je o inicijativi Ministarstva spoljnih poslova NR Kine za unapređenje poslovnih i investicionih odnosa između Kine i 16 zemalja CIE. 2014. godine u Bukureštu je potpisan Memorandum o osnivanju Asocijacije za unapređenje poljoprivredne saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

APACCCEEC je osnovan pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Bugarske, a njegov rad se finansira iz budžeta Republike Bugarske preko budžeta Ministarstva poljoprivrede Republike Bugarske, sopstvenih prihoda i donacija. Kina i zemlje CIE ne plaćaju članarinu ili druge naknade APACCCEEC-u.

Ciljevi akceleratorskog programa su privlačenje mladih i preduzimljivih ljudi u poljoprivredni sektor, kao i podrška razvoju inovativnih usluga, aplikacija i proizvoda u poljoprivredi. Prijem prijava za učešće u Akceleratoru trajao je od 10. januara 2023. godine do 10. marta 2023. godine. Akceleratorski program bio je namijenjen kreiranju inovativnih rješenja za smanjenje karbonskog otiska HoReCa industrije, GIS (geo informacioni sistemi) u poljoprivredi, rješenja za otpad od hrane, neutralnost ugljenika u poljoprivredi, prehrambene tehnologije, sistemi za navodnjavanje, cirkularna ekonomija hrane i pića snabdevanje i drugi.

Završnog dana, timovi od 20 startapova koji su aktivno učestvovali u programu, predstavili su svoj poslovni koncept i projekat eksternom žiriju, kao i investitorima, predstavnicima akademske zajednice i biznisa, stručnjacima, medijima i diplomatama iz CIE i Kine. U ime Naučno – tehnološkog parka Crne Gore, koji je partner u ovom projektu, izvršni direktor g. Velibor Bošković, kao član žirija, ocjenjujući finaliste ovog takmičenja.

Prvi akceleratorski program za startapove u poljoprivredi okupio je fenomenalnih 20 finalista iz 8 država (Albanija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Srbija). U finalno takmičenje Akceleratora učešće je uzela i startup ekipa E&T Healthy Bee, koji je na ovom takmičenju predstavljao Mitar Đukanović.

Timovi su bili podržani mentorskim pulom koji su činili eksperti i predavači iz 5 država (Bugarska, Kina, Italija, Crna Gora, Poljska). Crnu Goru je kao član mentorskog tima predstavljao Menadžer za programske aktivnosti, koji je zajedno sa kolegama iz drugih država, davao stručnu mentorsku podršku timovima, koji su pohađali ovaj zahtjevan program.

Pozitivna atmosfera koja je kreirana tokom trajanja programa, osjetila se i na finalnom danu, kada su timovi „pitchovali“ svoje ideje pred stručnim žirijem i veoma energičnom publikom u amfiteatru Sofia Tech Parka. Međunarodni žiri, koji je imao veoma zahtjevan posao, odabrao je najbolja 3 tima, koji su osvojili i vrijedne nagrade:

  1. Lam`on (Bugarska) – 25.000,00 €
  2. Farma B digitalna po.ljoprivreda (Grčka) – 15.000,00 €
  3. Bioreaction.tech (Mađarska) – 10.000,00 €

Naučno – tehnološki park je u ovom programu dao podršku u organizaciji i realizaciji događaja, koji je od ogromnog značaja za unaprjeđenje procesa inovacija i saradnje između naučno-istraživačke i poslovne zajednice u oblasti poljoprivrede. Uz Naučno-tehnološki park Crne Gore, partneri su bili i Sofijska investiciona agencija; Bugarska trgovinska i industrijska komora; Sofia Tech Park; Sofijski univerzitet – Fakultet za ekonomiju i poslovnu administraciju; Poljoprivredna akademija – Sofija; Univerzitet za nacionalnu i svetsku privredu – Institut za preduzetništvo; Bugarsko udruženje za informacione tehnologije (BAIT); Bilateralna privredna komora Bugarska-Rumunija i Bugarsko-kineska trgovinska i industrijska komora.

Pretraži

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

[mc4wp_form]
This site is registered on wpml.org as a development site.