Zvanično otvoren novi ciklus Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori za 2024. godinu

U Hotelu Ramada sa početkom u 10 časova zvanično je otvoren treći ciklus Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori, a time i prijave za najveće međunarodno takmičenje iz oblasti društvenog preduzetništva mladih.

Prijave za najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih – Social Impact Award (SIA) program, otvorene su za sve mlade ljude uzrasta od 15 do 30 godina koji imaju preduzetničku ideju i želju da rade u ovoj sferi kroz inovativni pristup rješenjima.

Prijave za ovogodišnji ciklus otvorene su od 27. marta i trajaće sve do 31. maja, a aplikacija se može podnijeti na ovom linku.

Svi zainteresovani učesnici će imati priliku da učestvuju u preko 40 edukativnih radionica i obuka koje će se održati u sve tri crnogorske regije, kao i da dobiju mentorsku podršku priznatih profesionalaca, dok četiri pobjednička tima očekuje i početni kapital za realizaciju biznis ideje u iznosu od 1.500 eura, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Manhajmu, Njemačka.

Događaju kojim je zvanično otvoren ovogodišnji ciklus, kao i prezentacija programa Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori, prisustvovali su partneri na projektu – predstavnici državnih institucija, naučne i akademske zajednice, biznis sektora, zainteresovani mladi ljudi, kao i predstavnici omladinskog i civilnog društva.

Na prvom predavanju pod nazivom „Izazovi preduzetničkih poduhvata u promociji društveno-odgovornog preduzetništva”mr Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti Naučno-tehnološkog parka Crne Gore pružio je punu podršku mladima da se odvaže i krenu u realizaciju svojih ideja i ambicija, uprkos svim pritiscima i izazovima. “Inovacija nije samo proizvod ili usluga, već aktivan rad na mijenjanju svijesti zajednice”, rekao je Drobnjak. Govorio je i o finansijskim izazovima sa kojima se sreću mladi koji se odvaže da realizuju društveno odgovorno preduzeće, zaključivši da nijedan cilj nije nedostižan ukoliko je pojedinac odlučan da ostvari svoj san.

Čitav događaj obilježen je zajedničkom ključnom porukom koju su poslali svi govornici i predavači, a to je da je neophodno kontinuirano raditi na afirmaciji i jačanju društvenog preduzetništva u zemlji i regionu, pogotovo među mladim ljudima kao budućim nosiocima ekonomije i razvoja tržišta.

Uz to, naglašeno je da poruke koje su poslate sa uvodnog događaja, se ne odnose samo na ideju SIA programa, jer ovaj program u biti ima mnogo veću društveni kontekst i značaj. Govori se o inovativnim mladima, koji kroz svoje ideje – vide problem, predlažu rješenje i pomažu zajednici. Pritom, upravo kroz ovakve koncepte mladi ljudi sami sebe zapošljavaju otvarajući društvene biznise, a kroz razvoj i njihovih ideja – posredno pormažu u još većoj zapošljivosti drugih. Zato je važno naglasiti da u svijetu gdje se problemi čine nesavladivim, pogotovu danas, društveno preduzetništvo nas podsjeća da svaka prepreka nosi u sebi priliku za pozitivnu promjenu.


Pretraži