Poziv na Info dan za hakaton “Equal Hack: Kod za jednakost”

Pozivamo sve srednjoškolce i predstavnike srednjih škola u Crnoj Gori da se pridruže Info danu za hakaton “Equal Hack: Kod za jednakost”, u organizaciji Naučno-tehnološkog parka Crne Gore i Savjeta Evrope.

Događaj će se održati 11. oktobra 2024. godine, sa početkom u 12 časova u maloj konferencijskoj sali (II sprat) u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, a biće omogućeno i online praćenje putem online platforme. Za dodatne informacije o događaju, molimo Vas da pogledate agendu na ovom linku.

Hakaton je dio zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u Crnoj Gori, koji ima za cilj podsticanje kvalitetnog obrazovanja bez diskriminacije. Kroz promociju inkluzivnih, demokratskih i etičkih principa, ovaj program podržava nediskriminatorno obrazovanje za sve učenike. Projekat se realizuje u okviru programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ u periodu od 1. januara 2023. do 31. decembra 2026. godine.

Cilj hakatona je da podstakne kreativnost i angažuje učenike iz Crne Gore u razvoju inovativnih digitalnih i drugih rješenja koja promovišu pozitivno ponašanje, kao i sigurnije i inkluzivnije online i fizičko okruženje. Težimo da stvorimo prostor u kojem svi mogu slobodno da se izražavaju bez straha od diskriminacije ili uznemiravanja. Iako se bilježi napredak, i dalje postoje prepreke koje otežavaju puno učešće marginalizovanih grupa u obrazovnom sistemu, pa je ovaj hakaton posvećen prevazilaženju tih izazova.

Organizator hakatona je Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, dok je facilitator događaja Naučno-tehnološki park Crne Gore (STP) iz Podgorice. Zajedničkim snagama, organizatori rade na uspješnoj realizaciji ovog značajnog događaja.

Tokom Info dana, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa ciljevima i svrhom hakatona, koji se fokusira na razvoj aplikacija i digitalnih rješenja za inkluzivno obrazovanje i borbu protiv diskriminacije u digitalnom okruženju. Ovaj događaj pruža odličnu priliku za sticanje novih znanja, vještina i iskustava koja mogu doprinijeti poboljšanju obrazovnog sistema.

Način prijave

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za prisustvo (online ili uživo) putem formulara na sljedećem linku.

Pridružite nam se 11. oktobra 2024. godine i saznajte više o hakatonu i mogućnostima za učešće, te kako možete doprinijeti stvaranju pravednijeg obrazovnog okruženja za sve!